Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların okul-veli-öğretmen üçlüsü zincirinde ihtiyaçları belirlendikten sonra bunların giderilmesi için çalışmalar düzenlenmektedir.
* Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin ilgi alanları, yetenekleri, yeterlilikleri ve iletişim örüntüleri gibi özelliklerini tanımalarına, kendileri ve çevreleriyle ilgili farkındalık kazanmalarına, temel problem çözme stratejilerini geliştirmelerine, çevreleriyle olumlu ilişkiler kurmalarına, daha verimli çalışma alışkanlıkları geliştirebilmelerine, ders dışı etkinliklere katılıma özendirilmelerine; kendileri, çevreleri ve eğitimle ilgili sorunlarını ve güçlüklerini çözebilmelerine yönelik psikolojik destek/danışma hizmetlerini planlanır ve yürütülür.
* Gerektiğinde özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin yaşadıkları problem ve güçlüklerin çözümünde diğer özel öğretim ve rehabilitasyon personeli, bireyin anne ve babasıyla iş birliği içinde çalışmalar geliştirilir ve yürütülür.
* Gerektiğinde kaynaştırma öğrencilerinin devam ettikleri okul rehberlik servisleri ve sınıf öğretmenleriyle iş birliği yapılır ve çalışmalar planlanır.
* Eğitim alan özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin anne veya babalarına yönelik psikolojik danışma, rehberlik ve gerektiğinde terapi hizmetlerini yürütür. Gerektiğinde anne ve babaları psikolojik yardım alabilecekleri kurum ya da kuruluşlara yönlendirilir.
* Aile eğitimi ve danışmanlığı programlarında alanı ile ilgili konularda yer alır ve uygulamaya katılır. Ailelere, özel eğitime ihtiyacı olan bireylere yönelik hizmet alanına uygun, toplantı, konferans ve seminer gibi hizmet içi eğitim planı hazırlanır ve uygulanır.
Aile danışmanlığında, ailenin tek bir üyesi yerine tüm üyelerini ele alınarak ailenin tamamı dinamik bir sistem olarak kabul edilir. Aile üyelerinin duygularını yapıcı bir şekilde ifade etmesi, tıkanan iletişim kanallarının açılması, çatışmaların uzlaşmayla çözümlenmesi ve böylece her üye için daha doyurucu bir aile içi etkileşim amaçlanır. Aile danışmanlığında sağlanan ortam bireylerin iletişim çatışmalarının kaynağını görebilmelerine yardımcı olur.
Yorumlar |
|
Henüz yorum yapılmamış
|
Yorum Ekle |
|
|
|