DOWN SENDROMU
Sıklıkla karşılaştığımız, duyduğumuz down sendromu rahatsızlığı; kalıtımsal bir özellik taşımayan, hamilelik döneminde tesadüfen gelişen bir hastalıktır. Bebeğin vücut hücrelerinde artı bir kromozom fazladan bulunması dolayısıyla oluşan genetik bir durumdur. Şöyle ki; insan bedenini oluşturan hücrelerin her biri, vücudun bakımı ve gelişimi için gerekli maddelerin üretildiği yapılardır. Hücrelerin hepsinde genlerin saklandığı çekirdekler bulunmaktadır. Bu genler ise çubuk şeklinde yapılar olan kromozomlar ile sınıflandırılmaktadırlar.
Bir bebekte anne ve babadan gelen her bir hücre çekirdeğinde bu kromozomlardan 23 tane bulunmaktadır. Yani her sağlıklı bebekte 23 tane anneden ve 23 tane de babadan gelerek toplamda 46 kromozom tane olur. Down sendromlularda ise 21. kromozom +1 fazladır, yani 21. Kromozomdan 2 tane vardır, down sendromlular 47 kromozomlu hücrelere sahiptir. Yani bu +1 kromozom gelmesi sonucunda down sendromu ortaya çıkmaktadır.
Down sendromunun 3 tane türü vardır.
1. Trizomi 21
Bu vakalarda bütün hücrelerin +1 kromozoma sahip olduğu durumdur. İlk çocuğu Trizomi 21 olarak doğan anne ve babaların, ikinci çocuklarında bu durumun görülme ihtimali % 1 den daha azdır. % 94’lük büyük bir oranla en çok görülen down sendromu grubu budur.
2. Translokasyon
Ekstra olan 21. kromozomun farklı bir kromozoma bağlandığı durumdur. İlk çocukları Translokasyon olarak doğan anne ve babaların ikinci çocuklarında da bu durumun görülme ihtimali % 9 dur. Yani yaklaşık % 4 oranla az görülen bir durumdur.
3. Mozaik
Mozaik vakalarında hücrelerin tamamında değil, sadece bir kısmında +1 21. kromozom vardır. mozaik, % 2’lik bir oran ile en az görülen durumdur.
Down sendromu nasıl tedavi edilir?
Down senromlu çocukların dil gelişimleri, fiziksel gelişimleri ve zeka gelişimleri yaşıtlarından biraz daha yavaştır. Bu bakımdan zeka seviyeleri de yaşıtlarından çok daha düşüktür. Fakat erken dönemde fark edilen down sendromu, zamanında başlanan ve iyi yürütülen down sendromu tedavisi ile çocukların zeka seviyelerinde belirgin bir iyileşme olur. İyi bir down sendromlu tedavisi ile bu çocuklar, kendi yaşamlarını tek başlarına da devam ettirebilirler, iş – güç sahibi olabilirler. Down sendromlular; yavaş gelişimleri sebebiyle dil terapisi, fizik tedavi ve özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Bu bakımdan down sendromlu tedavisi için planlı ve programlı, profesyonel bir destek alınması gerekir.
Özel eğitim almalılar!
Down sendromlu çocukların özellikleri birbirinden çok farklı olabilir. Bu sebeple de her down sendromlunun ihtiyaçları doğrultusunda ona özel bir eğitim uygulanır. Alınan bu özel eğitimle birlikte bu çocukların; dil gelişimleri, motor gelişimleri, bilişsel gelişimleri, duygusal ve sosyal gelişimleri sağlıklı olan yaşıtları kadar olmasa da çok ciddi oranda desteklenir.
Fizik tedaviye ihtiyaç duyulur!
Down sendrom bebeklerin tedavi süreçlerinde; 2. aydan itibaren mutlaka fizik tedaviye başlanması gerekir. Bu tedavide fizyoterapistler eşliğinde egzersizler yapılır ve evde aile tarafından uygulanması gereken programlar vardır. Fizik tedavi sayesinde hem motor beceriler hem kas gücü hem de algılama becerisi geliştirilir.
Dil terapisi önemlidir!
Down sendromlu çocuklar, konuşmaya geç başlar ve erken teşhis ve tedaviye zamanında başlama koşuluyla ortalama 3 yaşlarında konuşabilirler. Down sendromluların uygun tedavi ve terapiye rağmen hiç konuşamamaları gibi bir durumla çok nadiren karşılaşılır.
Yorumlar |
|
Henüz yorum yapılmamış
|
Yorum Ekle |
|
|
|